fbpx
koktajl szpinak

Koktajl Szpinak-Pomarańcza

Koktajl Szpinak Pomarańcza był moim pierwszym koktajlem od którego zaczęła się moja przygoda. Pomarańcza maskuje smak szpinaku i sprawia że całość jest naprawdę przepyszna i bogata w błonnik oraz składniki odżywcze. Koktajl jest bardzo orzeźwiający i szybko gasi nawet największe pragnienie.

Korzyści zdrowotne pomarańczy


Pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C i kiedy zaczyna się sezon na przeziębienia, zaczynam częściej wrzucać je do moich koktajli. Ale pomarańcze mają także inne korzyści zdrowotne.

Są bogate w błonnik pokarmowy, który jest niezbędny dla funkcji trawiennych, ale także pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu i utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.

Oprócz witaminy C i błonnika pokarmowego pomarańcze są również dobrym źródłem kwasu foliowego, witamin A i B1 oraz B5 (kwasu pantotenowego), który jest niezbędny do tworzenia komórek krwi i przekształcania spożywanego przez nas pożywienia w energię. Pomarańcze zawierają również niezbędne minerały: potas, miedź i wapń.


Pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C i kiedy zaczyna się sezon na przeziębienia, zaczynam częściej wrzucać je do moich koktajli. Ale pomarańcze mają także inne korzyści zdrowotne.

Są bogate w błonnik pokarmowy, który jest niezbędny dla funkcji trawiennych, ale także pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu i utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.

Oprócz witaminy C i błonnika pokarmowego pomarańcze są również dobrym źródłem kwasu foliowego, witamin A i B1 oraz B5 (kwasu pantotenowego), który jest niezbędny do tworzenia komórek krwi i przekształcania spożywanego przez nas pożywienia w energię. Pomarańcze zawierają również niezbędne minerały: potas, miedź i wapń.

Koktajl Szpinak-Pomarańcza

Przepis poniżej jest pełen żelaza, potasu i witamin, smakuje jak tropikalny przysmak, a co najlepsze jego wykonanie zajmuje 5 minut. Wystarczy 3 składniki wrzucić do blendera i bum. Mamy pyszny i zdrowy koktajl!

Składniki:

  • 1 szklanka świeżego szpinaku,
  • 2 pomarańcze,
  • sok z połowy cytryny

Instrukcje:

1. Zblenduj szpinak, wodę aż wszystko dobrze się zmiksuje.

2. Dorzuć pomarańcze, wyciśnij sok z cytryny a na koniec miksuj do gładkości.

3. Ciesz się pysznym smoothie.

Dlaczego warto pić koktajle ze szpinakiem?


To, co jemy lub pijemy 😉 wpływa na to jak wyglądamy, jak się czujemy i jak zdrowi jesteśmy. Wrzucenie szpinaku do koktajlu owocowego to świetny sposób na wzmocnienie układu odpornościowego oraz na zwiększenie naturalnej energii.

Ale co jeżeli nie lubisz szpinaku? Albo nie pasuje Ci on w koktajlach?

Gdy pierwszy raz usłyszałam, o smoothie pomyślałam sobie: ZIELONY SZPINAK Z OWOCAMI! FUUUUJ! Przekonała mnie dopiero koleżanka, które dała mi do wypicia koktajl nie mówiąc, że to smoothie. Gdy zachwycona zapytam o przepis powiedziała mi, że to smoothie (o ten).

Powtarzając, naprawdę zachęcam do zanurzenia się w świecie zielonych koktajli i przekonania się, jak pysznie i zdrowo smakuje.


Szukasz innych przepisów na koktajle?

Jeżeli szukasz innych przepisów na zielone koktajle wpadnij tutaj. Znajdziesz ich całą masę 😉

2 thoughts on “Koktajl Szpinak-Pomarańcza”

  1. A pomarańcze dorzucić w jakiej formie? Wyciśnięty sok z pomarańczy czy po prostu obrane? W tym drugim przypadku co z pestkami?

    1. Lepiej dodać obraną pomarańczę. Dodając sok ucieka Ci sporo wartości odżywczych np z albedo (tej białej części). Jest ona bogata w pektyny, które wspomagają pracę jelit i utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Wspomagają również walkę z nadmiarem złego cholesterolu
      Co do pestek to wszystko zależy od blendera. Jakiego używasz?

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.